Att handla exklusiva vintagekläder

Vintage är ett engelskt ord som betyder ett ting som kommer från en annan, gången tid men som ännu håller god kvalitet. När det handlar om mode syftar vintagekläder på kläder som kommer från en annan era, exempelvis 1800-talet eller 1960-talet. Idag är vintagemode väldigt populärt och exklusiva vintagekläder finns till försäljning i många butiker. Även på Internet läggs det ut och säljs mycket exklusiva vintagekläder. Exklusiva vintagekläder är med andra ord på väg in på det moderna modets väg.

Var kan man köpa exklusiva vintagekläder?
Var kan man då få tag i dessa exklusiva vintagekläder? Det är faktiskt otroligt lätt att få tag i trots att modet kommer från en svunnen tid! Idag är vintage otroligt populärt och även mer exklusiva vintagekläder får allt högre status på köpmarknaden. Det finns second hand – och vintagebutiker i alla städer i Sverige, både stora och små och med inriktning på lite olika stilar. Vissa kör vanliga second hand-kläder, andra säljer vintage och vissa säljer blandat. Vintagekläder är ofta minst 25 år gamla medan second hand-kläder kan vara nästan hur nya som helst.

Det är även möjligt att handla både ”vanliga” och exklusiva vintagekläder på Internet idag. Massor av shoppar inriktar sig på second hand och väldigt många ”riktiga” butiker har hemsidor där man kan titta för att se vad de har, var affären ligger och så vidare. Internet spelar stor roll för exklusiva vintagekläder och spridningen kommer med stor sannolikhet att bli ännu större lite längre fram i tiden. Redan nu existerar många bloggar med temat vintage eller exklusiva vintagekläder och genom detta kommer alltfler att ansluta sig till vintageströmmen. Inspiration är viktigt inom modevärlden, även när det kommer till vintagemode.

I ideella sammanhang är kläderna, både vanliga och exklusiva vintagekläder, skänkta. Att skänka kläder och annat man inte vill ha eller behöver är ett bra sätt att göra sig av med saker och det är öppet för vem som helst att skänka både exklusiva vintagekläder och lite mindre exklusiva. Shopparna tar det som folk inte vill skänka bort. Det är oftast dessa kläder som är exklusiva vintagekläder, exempelvis kvalitetsydda kläder från 50-talet, väskor från 60-talet och även lite nyare kläder och accessoarer.

I korta drag går vintagemode alltså att köpa i stort sett överallt och nästan vad man än letar efter inom kategorin är det möjligt att få tag i. Det går att gå tillbaka i tiden trots, och kanske tack vare, att vi kommit långt!